Korostan, että kirjoitelma perustuu mutu-ajatuksiin ja kantapääopiston omiin oppimääriin. Toki ajatuksia höystävät niin hierojakoulutuksen anatomiaopinnot, muut opinnot, monipuolinen ammattikirjallisuuden lukeminen sekä asiakkaiden kokemukset ja käytännön työn tuomat opit.
Nivelten tosi lyhyt oppimäärä
Nivel on kahden luun yhdistävä rakenne, joka antaa mahdollisuuden liikkeeseen. Liikkeeseen vaikuttavat nivelpintojen muodot, nivelsiteet sekä lihakset. Nivelpintoja peittää nivelrusto ja koko kokonaisuus on nivelpussin peittämä. Sen sisällä on nivelnestettä. Näin siis pääasiallisesti, poikkeuksiakin on. Ihmisellä on noin 300 niveltä. Valitettavasti ne kuluvat käytössä. Toisaalta liiallinen liikkumattomuuskaan ei tee hyvää nivelille. Myös erilaiset sairaudet ja synnynnäiset ongelmat voivat aiheuttaa nivelongelmia.

Omakohtaisia kokemuksia
Yleisimmät nivelkulumat ainakin asiakaspiirissäni löytävät polvista, lonkista ja sormista. Omat kokemukset liittyvät polviin.
Olen elänyt sillä aikakaudella, kun polvia korjailtiin tähystysleikkauksilla aika herkästi. Vasempaan polveen on kurkattu kolmesti ja oikeaan kerran. Tunnen saaneeni joka kerta apua. Toisaalta tarina ei kerro, mitä konservatiivinen hoito olisi saanut aikaiseksi. Ihan varma olen siitä, että oikean jalan leikkaus, jossa patellan, lumpion asentoa korjattiin, antoi lisäaikaa. Myös vasemman jalan nivelkierukoiden repeämän siistiminen silloin, kun polvi oli jatkuvasti lukossa, tuntui tarpeelliselle. Hoitosuositukset ovat kuitenkin muuttuneet ja leikkauksia tehdään nykyään paljon vähemmin.
Nivelruston kulumaa mitataan gradus 1-4 -asteikolla. Ykkönen on normaali, kakkonen pientä ohentumaa ja kolmosessa rusto on lohkeillut. Mulla molemmat polvet ovat kolmosta ja nelosta eli nivelrusto on magneettikuvien perusteella lohkiellut tai kokonaan kadonnut 4/4. Nivelruston tehtävänä on toimia luiden välisenä liukupintana ja keventää luiden välistä kitkaa.

Lähtökohdat eivät ole siis kovin kummoiset. Toisaalta tilanne on ollut paljon huonompikin kuin nyt. Mitä siis olen oppinut ja tehnyt tässä vuosien varrella mahdollisesti oikein? Ensimmäisestä polvileikkauksesta on kulunut yli 20 vuotta.
Liikunta ja kuntoutus
Valitettavasti rakkaan harrastuksen suunnistuksen olen joutunut jättämään kuin myös juoksemisen, vaikka sitä aina välillä yritänkin. Huonoilla seurauksilla. Polvet eivät kestä iskuja. On ollut aikoja, kun kävelykin on vaatinut ontumista ja pakkoa purra hammasta yhteen. Välillä olen tarvinnut keppejä. Jos nivelpinnat pääsevät voimalla iskemään toisiaan vasten, kipu on iso ja palautumisen kestää kauan. Nykyään liikunta on kävelyä koiran kanssa, pyöräilyä, hiihtoa ja punttisalilla punnertamista sekä joogaa. Olen huomannut, että tekeminen on kuin nuoralla tanssimista. Pitää liikkua, mutta ei liikaa eikä varsinkaan itselle väärällä tavalla itselle. Tosi helppoa tällaiselle suorituskeskeiselle ja tavoitehakuiselle ihmiselle… Tämäkin on ollut hyvä oppimisen paikka. Reisilihakset on oltava kunnossa, että ne tukevat polvea, mutta kireyttä ei saa olla liikaa. Muuten luut painuvat entistä enemmän toinen toisiaan vasten. Etureiden ojennusliike on itselle parhaiten sopiva liike. Se pitää muistaa tehdä loppuojennukseen asti, jotta m. vastus medialis, nelipäisen reisilihaksen sisempi osa aktivoituu. Juuri tämä lihas tukee oleellisesti polvea. Toisaalta sitä pitää myös venyttää ja sen ympärillä olevia muita rakenteita mm. kalvoja käsitellä.

Valitse siis itsellesi sopivaa liikuntaa, koska liike on kuluneellekin nivelelle ylläpitävänä hyvää ja tarpeellista. Konsultoi asiantuntijoita, jos tuntuu, että itse ei onnistu löytämään sopivia lajeja. Kehon kokonaisvaltainen harjoittaminen ja sitä kautta hallinta on tarpeellista. Yksittäisen nivelen ongelmat voivat juontaa juurensa jostain ihan muualta. Vinoutunut lantio/eripituiset jalat voivat tehdä kipuilua kauaskin esimerkiksi olka- tai kyynärpäähän tai polviin kuten minulla. Itse käytän aktiivisesti ja säännöllisesti hierontaa pitämään lihakset palautuneessa kunnossa ja muokkaamaan rasituksien vaikutukset pois. Kalevalaisella jäsenkorjauksella saa kalvoja auki, aineenvaihduntaan vauhtia ja tasapainoa kehoon. Hankalimpiin ongelmiin olen saanut todella paljon apua kiropraktiikasta. Tästä kaikesta voi jossain vaiheessa kirjoitella enemänkin. Luottamuksellinen hoitosuhde on muodostunut todella tärkeäksi. Helppo hoidattaa itseään, kun on löytänyt alansa parhaita ammattilaisia.

Ravinto
Ravinnosta omalta kohdaltani olikin jo pitkästi juttua tuossa edellisessä kirjoittelussa. Sen verran kertauksena, että uskon, että tulehdusta estävällä ravinnolla on merkitystä myös nivelten hyvinvointiin. Tämä toimii ainakin kahdelta suunnalta. Kun katsoo kriittisesti, mitä laittaa lautaselle ja kuinka paljon siihen nähden mitä kuluttaa, pysyy elimistö toiminnallisena ja paino kurissa. Ainakin kehon kokonaisuutta kantaville nivelille painolla on iso merkitys. Itse huomaan sen, kun tulee töiden puolesta kannettu vajaa kaksikymmentä kiloa painavaa matkahierontapöytää. Tuntuu polvissa aika nopeasti, varsinkin jos joutuu laskeutumaan portaita alaspäin. Hyvillä rasvoilla ja riittävällä vedenjuonnilla tuntuu omassa kehossa olevan myös merkitystä. Ruokiin tulee myös usein lisättyä inkivääriä ja kurkumaa. Jossain vaiheessa inkiväärin käyttö taisi mennä vähän överiksi. Keho herkistyi liikaa ja sain jonkinlaisia allergisia reaktioita.
Lisäravinteiden tarpeellisuudesta ollaan montaa mieltä. Itse kokeilin vähän sitä sun tätä silloin, kun vatsan ja suoliston kanssa oli ongelmia. Sieltä ajoilta on jäänyt käyttöön maitohappobakteeri- ja rasvahappovalmisteet, vitamiineista C ja D sekä toisinaan magnesiumi, sinkki ja seleeni. Glukosamiinia kokeilin jossain vaiheessa, mutta se ei minulle sopinut. Tiedän kyllä monia, jotka kokevat saavansa glukosamiinista apua nivelten toimintakykyyn.
Lääkkeet
Kipu- ja tulehduslääkkeet ovat tarpeellisia silloin, kun muuten ei pysty toteuttamaan normaalia elämää ilman kivunlievitystä. Itse en ole kovin innokas lääkkeiden käyttäjä. Yritän pärjätä kylmällä ja kuntoutuksella. Aina ei onnistu. Polveeni on laitettu myös Ostenil Plussaa injektiona. Ajatuksena on lisätä nivelnesteen voiteluominaisuuksia. Auttoi isosti silloiseen tilanteeseen. Kortisonia on laitettu akuutteihin tulehduksiin. Pidempiaikaista apua en kortisonista kuitenkaan ole kokenut saavani. Kaksi vuotta sitten ”koronatyöloman” aikana oli vähän liikaa vapaa-aikaa ja tuli liikuttua turhan paljon. Onnistuin hankkimaan elämäni ensimmäisen kerran rasitusmurtuman oikean reisiluun polven puoleiseen päähän. Tämä tietysti siksi, että luut hankaavat toisiaan ja aiheutuu jatkuvaa kitkaa. Kuusi viikkoa kepeillä ja neljä viikkoa sen päälle polvituella antoivat jälleen lisää omakohtaisia kokemuksia.

Summa summarum
Liiku, mutta ei liikaa eikä itselle sopimattomissa lajeissa. Huolla ja kuntouta, käytä tarvittaessa eri ammattilaisten apua. Älä anna painon nousta, vaikka liikkuminen muuttuu ja saattaa vähentyä nivelongelmien myötä. Ammattitaitoinen lääkäri on hyvä pitää mukana kuvioissa. Näillä toimilla olen itse pärjännyt kohtuullisesti ja tällä hetkellä jopa hyvin. Toki kokemusta on siitäkin, että silmänräpäyksessä saattaa sattua ja tapahtua. Nyt voin kuitenkin nauttia joogaharjoituksissa ja meditaatiossa lootusasennosta.
